Transfer pricing

Transfer pricing

Bij transacties tussen een multinationale groep verbonden vennootschappen dient fiscaal gezien altijd zakelijk gehandeld te worden. Dit noemen we ‘at arms length’ handelen. Op die manier wordt voorkomen dat de winst van een groep  toegedeeld wordt aan het land met het laagste belastingtarief. Het is al jaren wettelijk verplicht voor vennootschappen om te documenteren hoe  de groep zakelijk met elkaar transacties afsluit.

Country by Country reporting

Vanaf het belastingjaar 2016 gelden er nieuwe en verzwaarde regels op dit gebied. Bedrijven die onderdeel uitmaken van een multinationale groep met een geconsolideerde wereldwijde omzet vanaf € 50 miljoen zijn verplicht om additionele Transfer Pricing documentatie op te nemen in hun administratie.

Bedrijven die deel uitmaken van een multinationale groep met een omzet van € 50 miljoen of meer hebben te maken met de volgende 2 vormen van documentaties:

  • groepsdossier;
  • lokaal dossier.

Bedrijven die onderdeel uitmaken van een multinationale groep met een geconsolideerde wereldwijde omzet van € 750 miljoen of meer moeten, naast het groepsdossier en lokaal dossier, ook een landenrapport in hun administratie opnemen.

Groepsdossier

Een groepsdossier bestaat onder andere uit informatie met betrekking tot de structuur van de hele multinationale groep, een omschrijving van de bedrijfsactiviteiten, informatie over de patenten en octrooien van de groep en informatie over de financiële positie van de gehele multinationale groep.

Lokaal dossier

Het lokaal dossier bestaat uit informatie met betrekking tot de activiteiten van de rechtspersoon zelf zoals:  transacties tussen de rechtspersoon en andere entiteiten binnen de groep én informatie met betrekking tot de financiële positie van de rechtspersoon.

Landenrapport

Deze eis geldt alleen bij een wereldwijde groepsomzet boven € 750 miljoen. Het landenrapport bestaat uit informatie met betrekking tot de landen waarin de groep actief is. De informatie bevat onder andere gegevens van de omzet per land, de winst per land, het aantal personeelsleden per land en de te betalen belasting per land volgens de individuele jaarrekeningen.

Wanneer moeten de dossiers opgesteld zijn?

De nieuwe regels omtrent de documentatieverplichtingen zijn per 1 januari 2016 opgenomen in de ‘Wet op de Vennootschapsbelasting’. Dit betekent dat de dossiers moeten zijn opgesteld voordat de aangifte vennootschapsbelasting over 2016 wordt ingediend bij de Belastingdienst. Indien u de aangifte vennootschapsbelasting over 2016 al hebt ingediend bij de Belastingdienst, adviseren wij u om de dossiers alsnog zo spoedig mogelijk op te stellen.

Advance Pricing Agreement en Advance Tax Ruling

Het is in Nederland mogelijk om vooraf afspraken te maken met de Belastingdienst over de zakelijkheid van de onderlinge transacties. Dit noemen we het afsluiten van een ‘Ruling’. Dit kan over de gevolgen van een specifieke transactie (Advance Tax Ruling; ATR) of over de hoogte van onderlinge verrekenprijzen (Advance Pricing Agreement; APA).  Meer informatie over ATR en APA kunt u vinden op onze website.

Advies

Uiteraard kunnen onze gespecialiseerde adviseurs internationaal u adviseren op het vlak van Transfer Pricing. Neem contact op met de adviseurs via international@acconavm.nl of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op

Oeps! We konden je formulier niet vinden.
<< terug naar overzicht