Advance Tax Ruling (ATR)

Een tax ruling met de Nederlandse Belastingdienst geeft u vooraf duidelijkheid over diverse fiscale aspecten van grensoverschrijdend ondernemen. Een ruling geeft u vooraf zekerheid en voorkomt discussies achteraf met de Belastingdienst. Een dergelijke ruling is niet alleen voorbehouden aan grote beursgenoteerde bedrijven. Het is ook interessant voor het familiebedrijf / MKB dat over de grens opereert.

Door het afsluiten van een tax ruling kunt u bijvoorbeeld zekerheid krijgen over de vraag:

  • of de deelnemingsvrijstelling van toepassing is;
  • of sprake is van een vaste inrichting in Nederland;
  • of sprake is van buitenlandse belastingplicht in de vennootschapsbelasting;
  • hoe de Nederlandse Belastingdienst tegen verdragstoepassing aankijkt, denk bijvoorbeeld aan de inhouding van dividendbelasting.

Het verzoek tot het sluiten van een advance tax ruling wordt gedaan aan de competente belastinginspecteur. Tegelijkertijd wordt een kopie aan het APA/ATR team aan de Belastingdienst in Rotterdam gestuurd. In het verzoek worden alle relevante feiten van uw onderneming uiteengezet.

In beginsel beslist de Belastingdienst binnen 8 weken op uw verzoek. Indien meer informatie nodig is, kan de Belastingdienst deze termijn opschorten. Een ATR kan worden afgesloten voor een periode van doorgaans 4 tot 5 jaar.

Wilt u vooraf helderheid over de fiscale aspecten van internationaal ondernemen met Advance Tax Ruling?

acconavm kan het gehele traject van de aanvraag tot een advance tax ruling voor u begeleiden. Neem daarvoor contact op met één van de specialisten internationaal belastingadvies op international@acconavm.nl of vul onderstaande contactformulier in.

Contact met acconavm<< terug naar Expertise
Expertise