Auto en Fiscus

De auto mag zich altijd verheugen in veel belangstelling. Ook de Fiscus heeft hier veel belangstelling voor. Op alle mogelijke manieren komt de Belastingdienst bij de auto om de hoek kijken. acconavm kan u als Belgische ondernemer hierbij steeds van dienst zijn door overzicht te brengen.

Auto en ondernemer

Voor u als Belgische ondernemer bestaan er verplichtingen, maar ook kansen. Als u voertuigen privé gebruikt, dient u hiervoor een bedrag bij uw winst op te tellen. Als u een voertuig niet privé gebruikt, dient u dit aan te tonen. Wij kunnen u helpen om vooraf de juiste keuze te maken en goed te onderbouwen. Ook kunnen we u bijstaan als u achteraf discussie met de Belastingdienst krijgt, bijvoorbeeld omdat de Belastingdienst uit haar vele bronnen materiaal gebruikt om privégebruik aan te tonen.

Auto en loonheffingen

Voor de loonheffingen van uzelf en van uw werknemers is het van belang om de juiste bijtellingspercentages toe te passen in het geval auto’s ter beschikking zijn gesteld aan personeel. In het geval een werknemer een ‘verklaring geen privégebruik’ heeft ontvangen, hoeft u in beginsel niet bij te tellen.

Werknemers die met eigen vervoer reizen, kunt u onbelast een kilometervergoeding verstrekken. Ook hiervoor gelden de nodige regels waar wij u graag wegwijs in kunnen maken.

Auto en BPM

Voor elke auto die in Nederland gebruikt wordt, dient in principe BPM te worden afgedragen. In buitenlandsituaties is soms onder strenge voorwaarden een vrijstelling mogelijk. Deze kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Wij kunnen u daarbij uiteraard ondersteunen om te voorkomen dat u tijdens het gebruik van een auto met buitenlands kenteken in Nederland staande gehouden wordt en in de problemen komt.

Auto en milieu

Er zijn diverse stimuleringsmaatregelen om het gebruik van milieuvriendelijke auto’s te bevorderen. Denk aan lagere bijtellingspercentages voor privégebruik, alsmede investeringsregelingen voor ondernemers.

Auto en BTW

In geval u als ondernemer auto’s aan personeel ter beschikking stelt die mede voor privégebruik worden ingezet (inclusief woon-werkverkeer) heeft dit gevolgen voor de BTW-aftrek van de kosten van de auto.

acconavm kan u adviseren en ondersteunen bij al uw fiscale kansen en verplichtingen omtrent auto en fiscus. Neem daarvoor contact op met één van de specialisten internationaal belastingadvies op international@acconavm.nl of vul onderstaand contactformulier in.

Contact met acconavm