http://international%20business

Hebt u grenswerkers in dienst? Let op de Nederlandse coronawetgeving

grenswerkers nederland belgie

Hebt u medewerkers in dienst die wonen en werken in verschillende EU-landen? Naar verwachting gaat er op 1 mei nieuwe wetgeving in Nederland in. Deze wet heeft impact op de reisbewegingen van ‘grenswerkers’. Wat houden deze veranderingen in? En hoe zit het met de fiscale regels rondom grensarbeiders?

Wat verandert er?

Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel voor een verplichte coronatest én quarantaine voor alle inkomende reizigers. Hieronder kunnen dus ook uw internationale medewerkers vallen. Het wetsvoorstel gaat naar verwachting in op 1 mei 2021. De nieuwe wet bepaalt dat reizigers die Nederland inreizen tien dagen in quarantaine moeten en een negatieve test moeten kunnen laten zien. Deze wet heeft een forse impact op uw bedrijfsvoering.

Uitzondering voor grenswerkers die niet thuis kunnen werken

Op dit moment geldt er nog geen quarantaineplicht maar een quarantaine -advies. In het huidige advies bestaat er een uitzondering voor ‘grenswerkers’. Dit zijn mensen die werken in Nederland maar wonen in een ander EU-land en die structureel ten minste één keer per week reizen naar hun thuisland. Of andersom (dus mensen die wonen in Nederland en elders werken). Deze mensen hoeven in het huidige advies niet in quarantaine, onder de voorwaarde dat zij hun werk aantoonbaar niet thuis kunnen verrichten.

Uitvoering moet nog blijken

De overheid is van plan om grenswerkers die niet kunnen thuiswerken ook uit te zonderen van de nieuwe wettelijke plicht. De precieze uitzondering wordt waarschijnlijk pas kort voor het ingaan van de nieuwe wet bekend. Wij verwachten dat het voor uw medewerkers wél verplicht wordt om bij de douane aan te kunnen tonen dat ze aan de voorwaarden voldoen. Is dit niet zo? Bijvoorbeeld omdat uw medewerker in principe zou kunnen thuiswerken? Dan moet hij in quarantaine als hij de grens oversteekt.

Thuiswerken: is uw grenswerker sociaal verzekerd?

Waren uw medewerkers in Nederland vóór de coronapandemie al verzekerd voor de werknemersverzekeringen? Dan blijven zij dat ook als ze in het buitenland thuiswerken. Als uw medewerkers in het buitenland verzekerd waren, verandert deze situatie door thuiswerken ook niet. De sociale verzekeringssituatie van uw medewerkers die vanwege de coronamaatregelen thuis moeten werken, blijft gelijk, zo is in Europees verband afgesproken.

Afspraken over belastingheffing

Ook zijn er afspraken gemaakt met Duitsland en België over de belastingheffing over het loon van medewerkers die door corona aan de andere kant van de grens werken.

Regels in het buitenland

Niet alleen de Nederlandse overheid heeft coronamaatregelen ingevoerd die voor u relevant zijn. Mogelijk geldt dit ook voor buitenlandse overheden. Ook hun maatregelen kunnen uw situatie beïnvloeden.

Veilige werkplek en huisvesting

Ongeacht of uw werknemers onder de uitzondering vallen of niet: u bent verplicht uw werknemers een veilige werkplek te bieden. Dit geldt zowel voor uw buitenlandse als Nederlandse arbeidskrachten.

Biedt u uw werknemers tijdelijk huisvesting in Nederland? Dan moet u er ook voor zorgen dat de huisvesting coronaproof is.

Meer informatie

Kortom, laat u op tijd informeren. Want vaak kunnen en moeten internationale medewerkers ook in hun thuisland al verschillende voorbereidingen treffen. Ons advies: laat het nú al bij uw internationale salarisadministrateur weten als u grenswerkers in dienst hebt. Neemt u hiervoor alstublieft contact op met uw contactpersoon of met acconavm Werkgeversservice International. U kunt ook mailen naar international@acconavm.nl.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op

Oeps! We konden je formulier niet vinden.
<< terug naar overzicht