http://international%20business

Vanaf 1 juli nieuwe btw-regels voor webshops in de EU

btw-regels

Verkoopt u in Nederland online producten of diensten aan consumenten in andere EU-landen? Dan is de kans groot dat u per 1 juli te maken krijgt met de nieuwe btw-regels. We vertellen u om welke wijzigingen het in grote lijnen gaat.

Ingrijpende wijzigingen

Op 1 juli 2021 gaat de nieuwe EU-richtlijn voor btw en e-commerce in. Hiermee wil de Europese Commissie o.a. de btw-heffing vereenvoudigen en btw-fraude (bij kleine pakketten) tegengaan. Deze nieuwe richtlijn heeft ingrijpende gevolgen voor de bedrijfsvoering van uw onderneming in Nederland.

Nieuwe omzetdrempel en éénloketsysteem

Vanaf 1 juli vervallen de lokale drempels voor afstandsverkopen. Dit houdt in dat u in de basis btw bent verschuldigd in het EU-land waar uw klant woont.

Per 1 juli komt er één drempelbedrag van 10.000 euro. Als u in een jaar boven de10.000 euro via e-commerce uitlevert, moet u btw afdragen in het EU-land waar uw klant woont. Blijft uw omzet onder de 10.000 euro, dan blijft u Nederlandse btw in rekening brengen.

Verder komt er een éénloketsysteem ofwel one-stop-shopsysteem (OSS), waarvoor u zich als ondernemer kunt registeren. Zodat u via één elektronische btw-aangifte de btw kunt afdragen in het betreffende EU-land. Registratie voor I-OSS kan al in april.

Btw-vrijstelling tot 22 euro vervalt

Voor invoer van goederen in de EU geldt nu een btw-vrijstelling voor pakketten tot en met 22 euro. Deze vrijstelling vervalt. Ongeacht de waarde van de verzending bent u in beginsel per 1 juli invoer-btw verschuldigd.

Importeert u goederen uit niet-EU-landen met een waarde tot en met 150 euro? Dan geldt mogelijk de invoervrijstelling. Hiervoor kunt u gebruikmaken van het I-OSS importsysteem.

Platformfictie voor marktplaatsen

Ook komen er nieuwe regels voor platforms – zoals bol.com, Amazon, AliExpress – die verkopen van goederen aan consumenten faciliteren.

Wat te doen vóór 1 juli?

Verkoopt u momenteel goederen en/of diensten aan consumenten in andere EU-landen, dan is het verstandig om na te gaan welke aanpassingen u binnen uw onderneming moet doen om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan.

Denk hierbij aan het anders inregelen van uw bestaande procedures en ERP-systemen. Daarnaast adviseren wij de registratiemogelijkheden voor het éénloketsysteem (OSS) c.q. het importsysteem (I-OSS) te onderzoeken, zodat u vanaf 1 juli op een eenvoudige wijze de btw-afdracht in verschillende EU-landen kunt afhandelen.

Laat u adviseren over de btw-regels

Raken deze nieuwe regels uw onderneming in Nederland, en wilt u zich daarop goed voorbereiden? Om zeker te zijn dat uw btw-aangifte volgens de Nederlandse wet- en regelgeving verloopt, kunnen wij voor u de btw-aangifte blijven verzorgen.

Wilt u persoonlijk advies van een acconavm adviseur? Neem dan alstublieft contact op met ons via international@acconavm.nl. Onze specialisten zijn thuis in uw branche. Samen brengen wij u én uw onderneming verder, zodat u na 1 juli niet voor verrassingen komt te staan.

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op

Oeps! We konden je formulier niet vinden.
<< terug naar overzicht