Belastingheffing en de auto

De auto mag zich verheugen op brede belangstelling van de Nederlandse Belastingdienst. In dit artikel praten we u bij over:
- de werknemer met een leasewagen;
- de ondernemer met een auto van de zaak.
accon■ avm kan u adviseren bij alle vragen en/of problemen die ontstaan bij de belastingheffing met betrekking tot auto’s.
Personeel met een leasewagen
Indien u als ondernemer personeel aanneemt in Nederland en hen een leasewagen verstrekt, heeft dit invloed op het loon van uw werknemer. Het loon van uw werknemer waarover de loonbelasting wordt berekend, wordt verhoogd met een percentage van de cataloguswaarde van de toegekende leasewagen. We noemen dit: bijtelling. Het feit dat de werknemer gebruik kan maken van de auto buiten werkuren om, vormt volgens de Belastingdienst loon in natura. Er zijn manieren om de extra geheven loonbelasting te voorkomen. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Naast de bijtelling voor de loonbelasting, kan er ook BPM en motorrijtuigenbelasting verschuldigd zijn wanneer u een auto met buitenlands kenteken ter beschikking stelt aan uw personeel. Lees hierover meer onder het kopje: BPM en motorrijtuigenbelasting.
Ondernemer en de auto van de zaak
Hebt u als ondernemer een eenmanszaak of een vennootschap onder firma, dan kunt u uw auto op naam van uw onderneming zetten of de auto in privé rijden. Kiest u ervoor uw auto op naam van uw onderneming te zetten, dan kunt u alle kosten met betrekking tot uw auto in aftrek brengen op uw winst. Tegelijkertijd verhoogt de Belastingdienst uw winst echter ook met een forfaitair bedrag omdat u de auto ook voor privé doeleinden kunt gebruiken. Wanneer u ervoor kiest om uw auto in privé te rijden, mag u uw onderneming € 0,19 per gereden zakelijke kilometer in rekening brengen. De brandstofkosten, kosten voor onderhoud afschrijven etc. zijn dan privékosten. Wilt u weten wat in uw geval het meest voordelig is? Wij kunnen voor u eenvoudig het kantelpunt berekenen. Inzicht in het aantal te rijden kilometers en het soort auto is hierbij onder andere nodig. Vraag uw accon■avm accountmanager of stuur een mail naar international@acconavm.nl en we nemen contact met u op.
Let op! Het is ook mogelijk om uw auto alleen voor de omzetbelasting op naam van uw onderneming te zetten. In dat geval kunt u de omzetbelasting die drukt op alle uitgaven voor uw auto terugvragen. We geven u hier graag meer informatie over.
Bpm en motorrijtuigenbelasting
Iedereen die in Nederland gebruik maakt van een auto, heeft te maken met Bpm (Belasting van personenauto’s en motorrijwielen) en motorrijtuigenbelasting. De Bpm is een éénmalige belasting die u verschuldigd bent, wanneer u een nieuwe auto koopt of wanneer een auto met buitenlands kenteken voor het eerst in Nederland wordt gebruikt. De hoogte van de verschuldigde Bpm is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.
Daarnaast is per maand of per kwartaal motorrijtuigenbelasting verschuldigd met betrekking tot het gebruik van auto’s in Nederland. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is onder andere afhankelijk van de brandstofsoort en het gewicht van de auto.
In sommige gevallen kunt u een vrijstelling krijgen van de Bpm en motorrijtuigenbelasting. Dient u aangifte Bpm en/of motorrijtuigenbelasting te doen, neem dan contact met ons op om te controleren of u wellicht in aanmerking komt voor een vrijstelling. Zo voorkomt u te veel te betalen. Voor meer informatie kunt u onderstaand adviesformulier of stuur een mail naar international@acconavm.nl. Onze specialisten internationaal nemen dan contact met u op.
<< terug naar Expertise