Innovatie met belastingvoordeel in Nederland

Innovatie

Houdt uw onderneming zich bezig met innovatie? De Nederlandse overheid stimuleert innovatie met twee aantrekkelijke fiscale regelingen: de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Innovatiebox.

  • WBSO: de WBSO is een afdrachtvermindering van de loonbelasting op loonkosten gerelateerd aan innovatieve werkzaamheden. Het voordeel bedraagt een korting op de loonafdracht van minimaal 16% tot maximaal 40% voor innovatieve starters. Uw bedrijf draagt dan minder loonheffing af.
  • Innovatiebox: winsten die zijn toe te rekenen aan innovatieve werkzaamheden kunnen in de vennootschapsbelasting belast worden tegen een effectief tarief van 5% in plaats van een regulier vennootschapsbelastingtarief van 20% tot 25%.

Deze fiscale regelingen vragen om een toelichting.

Quickscan innovatie

Aarzel niet contact met ons op te nemen voor meer informatie. Wij informeren u graag uitgebreid over de verschillende toepassingsmogelijkheden. We kunnen voor u een quickscan uitvoeren, waarin snel duidelijk wordt of en onder welke voorwaarden u kunt deelnemen aan de WBSO of Innovatiebox.

WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk)
Verricht uw onderneming research- en developmentactiviteiten? Voor kwalificerende research- en developmentactiviteiten kunt u een WBSO-aanvraag indienen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiermee kunt u de (loon)kosten gerelateerd aan research- en developmentactiviteiten verlagen. Het voordeel bedraagt een korting op de loonafdracht van minimaal 16% tot maximaal 40% voor innovatieve starters.

Bedrijven, maar ook zelfstandig ondernemers, kunnen een beroep doen op deze regeling.

Indien RVO de aanvraag toekent, wordt een S&O-beschikking afgegeven. Het is aan de belastingplichtige om de uren die worden besteed aan research- en development activiteiten juist te administreren.

Een WBSO-aanvraag kan alleen ingediend worden via een eHerkenningsmiddel met betrouwbaarheidsniveau 2+. Uw acconavm adviseur kan als tussenpersoon voor u de aanvraag verzorgen bij het E-loket van RVO.

Wilt u snel weten of u in aanmerking kunt komen voor de WBSO-regeling? Neem dan contact op met onze adviseurs voor een quickscan via onderstaand adviesformulier. Dan heeft u snel inzicht of uw activiteiten mogelijk in aanmerking komen voor het aanvragen van de WBSO-subsidie.

Innovatiebox
De innovatiebox is gericht op innovatieve ondernemers die belastingplichtig zijn in de vennootschapsbelasting. Onder toepassing van de innovatiebox kunnen ondernemers die investeren in (technische) innovatie onder voorwaarden gebruikmaken van een verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting van effectief 5%.

Per 1 januari 2017 is toepassing van de innovatiebox gewijzigd. Er geldt een onderscheid tussen ‘kleine’ en ‘grote’ belastingplichtigen. Voor de kleine belastingplichtigen zijn de wijzigingen beperkt.

‘Kleine belastingplichtigen’

Voor de zogenaamde ‘kleine belastingplichtigen’ wijzigt toepassing van de innovatiebox per 1 januari 2017 nauwelijks. Indien een S&O-beschikking is ontvangen naar aanleiding van een toegekende WBSO-aanvraag voor innovatieve activiteiten van de ondernemer, staat toegang tot de innovatiebox in beginsel open.

Om te bepalen welk gedeelte van de winst tegen een effectief vennootschapsbelastingtarief van 5% in de innovatiebox kan worden betrokken, staan 2 methoden open:

  • forfaitaire toerekening; of
  • toerekening afstemmen met de fiscus.

acconavm kan u assisteren in het voorbereiden van het voorstel aan de inspecteur en u begeleiden in correspondentie hieromtrent voor een optimaal fiscaal resultaat.

‘Grote belastingplichtigen’

Voor de zogenaamde ‘grote belastingplichtigen’ gelden per 1 januari 2017 aanvullende vereisten om in aanmerking te komen voor de innovatiebox. U kunt contact met ons opnemen via de contactpagina.

In de whitepaper: Innovatiefaciliteiten in Nederland, geven we duidelijk aan wat de definitie van kleine belastingplichtige is in dit verband en gaan we uitgebreider in op de 2 rekenmethodes voor de innovatiebox. U ontvangt de whitepaper kosteloos in uw mailbox via onderstaande button.

Ontvang nu uw gratis whitepaper
Innovatiefaciliteiten in Nederland whitepaper - februari 2017.pdf
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


<< terug naar Expertise