http://international%20business

Alles wat u moet weten over Noodfonds voor behoud werkgelegenheid in 2021

Noodfonds werkgelegenheid

Nu de coronacrisis aanhoudt, blijven steunmaatregelen noodzakelijk. Het Noodfonds voor behoud van werkgelegenheid (NOW) geeft werkgevers in Nederland een tegemoetkoming in de personeelskosten. Wilt u in 2021 subsidie via de NOW aanvragen? Lees waar u op kun letten. Zodat u tijdig en zorgvuldig uw aanvraag voor NOW kunt doen, zonder verrassingen achteraf.

Aanvraagperiode NOW

De NOW is op 1 oktober 2020 verlengd tot 1 juli 2021.

  • NOW4 (4e aanvraagperiode): van 1 januari tot 1 april 2021
  • NOW5 (5e aanvraagperiode): van 1 april tot 1 juli 2021

De aanvraagperiode voor NOW4 is inmiddels gesloten. De vijfde aanvraagperiode is naar verwachting open tussen 17 mei en 13 juni 2021 voor NOW5.

De voorwaarden van de NOW5

  • U kunt de NOW aanvragen bij minimaal 20 procent omzetverlies.
  • De hoogte van de tegemoetkoming voor de NOW4 en 5 is maximaal 85 procent van de loonsom. Dit was voorheen 80 procent.
  • Het omzetverlies voor NOW4 wordt vastgesteld over een 3-maandsperiode die aanvangt op 1 januari, 1 februari of 1 maart 2021.
  • Het omzetverlies voor NOW5 wordt vastgesteld over een 3-maandsperiode die aanvangt op 1 april, 1 mei of 1 juni 2021.
  • Voor NOW5 gelden dus dezelfde voorwaarden als voor NOW4.

We kunnen ons goed voorstellen dat u deze regeling als ingewikkeld ervaart. Gaat u NOW aanvragen, en twijfelt u of dit de juiste keuze is? Of wilt u verduidelijking over de voorwaarden? Mijn collega’s geven u graag meer toelichting.

Waar kunt u op letten bij de NOW?

Binnen twee tot  vier weken na uw NOW-de aanvraag krijgt u (de eerste termijn) van het voorschot uitgekeerd van het UWV.

Pas later, met het indienen van de eindafrekening, wordt vastgesteld op welk NOW-bedrag u daadwerkelijk recht hebt. Zo loopt bijvoorbeeld voor de NOW1 de termijn voor het indienen van de eindafrekening  op 31 oktober 2021 af, afhankelijk van de soort aanvraag en de hoogte van het bedrag. Op basis van uw werkelijke omzetverlies wordt dan de laatste tranche van de subsidie uitbetaald óf moet u subsidie terugbetalen.

NOW: wees voorbereid

Bij uw NOW-aanvraag is een realistische inschatting essentieel. We kunnen ons goed voorstellen dat het in deze tijd extra moeilijk is om een reële inschatting te maken van uw verwachte omzetverlies. Een adviseur van acconavm helpt u graag om diverse scenario’s te berekenen. Dit is maatwerk.

Gaat u voor de eerste keer NOW aanvragen, dan wijzen we u graag op het volgende. In sommige situaties hebt u bij de eindafrekening een accountantsverklaring of derdenverklaring nodig.

  • U hebt een derdenverklaring nodig bij een voorschot boven 20.000 euro of een vaststellingsbedrag boven de 25.000 euro.
  • U hebt een accountantsverklaring nodig als u een voorschot hebt ontvangen van 100.000 euro of meer. Of als uw voorschot lager is, maar u bij de vaststelling een subsidiebedrag ontvangt van 125.000 euro of meer.

Een adviseur van acconavm kan een accountantsverklaring of derdenverklaring voor u in orde maken. Houd er rekening mee dat dit een tijdrovend proces is. Het is dus verstandig om tijdig uw adviseur in te schakelen. We kunnen u ook administratieve ondersteuning bieden, bij het voorbereiden van de eindafrekening.

Meer informatie

Gaat u de NOW aanvragen, en wilt u daarbij ondersteuning? Of hebt u nog aanvullende vragen? Dan helpen onze internationale adviseurs u graag verder. Neemt u hiervoor alstublieft contact op met uw eigen acconavm adviseur of stuurt u een email naar international@acconavm.nl

Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op

Oeps! We konden je formulier niet vinden.




<< terug naar overzicht